Selecteer een pagina

Karaktereigenschappen

Vroeger als kind voelde ik me heel anders dan andere kinderen. Ik voelde me vaak niet begrepen en deed ik dingen het liefst alleen. In gezelschap creëerde ik in mijn hoofd mijn eigen veilige wereld. Niemand had dit in de gaten en kreeg ik regelmatig te horen: wat ben jij verlegen! Bij Sinterklaas vieringen, was ik altijd aan het huilen. Ik voelde zoveel prikkels van andere kinderen binnenkomen en ik had geen idee hoe hiermee om te gaan.
Ik had altijd al in de gaten hoe het met anderen ging, zonder dat er gesproken werd. Dagelijks voelde ik me opeens heel onrustig. Mijn rustpunt was dan het lezen van boeken of het luisteren van muziek. Ik dacht als kind dat iedereen dit had. Hoe kun je hoogsensitiviteit inzetten als kracht?

Werk en hoogsensitiviteit

In het dagelijkse werk merkte ik vooral dat gedragingen van mensen heel sterk binnen kwamen. Als dit positief was, dan beleefde ik dit zo intens en voelde ik me blij. Bij negatieve gedragingen, was ik moe aan het eind van de dag en wilde alleen slapen of me helemaal afzonderen van de wereld. Na een volle werkweek had ik het weekend nodig om alle prikkels te verwerken en mezelf volledig weer op te laden.

Hoogsensitief persoon

In een coachgesprek kwam de vraag naar voren: weet je dat je hoogsenstief bent? Ook wel een Highly Sensitive Person (HSP) genoemd. Ik ben alles gaan lezen over HSP, waardoor alle puzzelstukjes op zijn plaats vielen. Ik begreep nu volledig waarom ik me anders voelde. Wat een herkenning en wat een opluchting!

Kenmerken hoogsensitiviteit

Dit zijn meest voorkomende kenmerken van een hoogsensitief persoon:

 • Je neemt gedetailleerder, subtieler en intenser waar;
 • Je bent gevoelig voor prikkels van buitenaf, waardoor je je ongemakkelijk kunt voelen;
 • Je voelt stemmingen en sfeer heel goed aan en je kunt deze overnemen van de ander;
 • Je hebt een zeer sterk inleveringsvermogen;
 • Je voelt de problemen van anderen aan en neemt hier verantwoordelijkheid voor;
 • Je voelt het goed aan waar iemand zich zorgen over maakt;
 • Je lichaamssysteem kan heftiger reageren op warmte of kou;
 • Je kunt intens genieten van een film, een boek of muziek;
 • Je bent graag in de natuur, zodat je kunt opladen.

Hoogsensitiviteit inzetten als kracht

Toen ik me bewust werd van mijn karaktereigenschappen, ben ik deze in gaan zetten als kracht. Bijvoorbeeld dat ik het aanvoelen van mensen dagelijks gebruik om mensen te motiveren. En doordat ik nu dagelijks oefeningen toepas, komen de prikkels niet meer zo heftig binnen en heb ik veel meer energie over dan vroeger om te genieten.

Bewust met je hoogsensitiviteit omgaan

Herken jij jezelf ook in het verhaal van de hoogsensitieve persoon? Om je meer bewust te worden van je hoogsensitiviteit, schrijf een week lang je ervaringen op:

 • Wanneer je de ander hielp en waarom;
 • Wanneer je de verantwoordelijkheid nam voor een ander;
 • Wanneer je plotseling een stemmingswisseling had;
 • Wanneer je je gekwetst voelde en waarom;
 • Wanneer je vermoeid werd;
 • Waar je van genoten hebt;
 • Wat je goed vond van jezelf en waarom.

Neem er echt de tijd voor om alles op te schrijven. Ik wens je heel veel plezier.
Mocht je vragen hebben of jij hoogsensitief bent, vul dan je vraag in bij het contactformulier.

Ik geloof in jouw kracht!